Porr, horor och feminister

porrFeminismens grundidé är att varje kvinna själv ska få definiera sin situation och bestämma över sitt liv. Petra Östergren undrar varför detta inte gäller kvinnor inom porr- och sexbranschen, och varför får man aldrig höra sexsäljarnas egna röster?
     I Porr, horor och feminister beskrivs det svenska prostitutionsmotståndet sedan 1970-talet, både vilka rörelser som funnits och vad som är deras huvudsakliga argument. Östergren utforskar om argumenten mot pornografi och prostitution stämmer, och frågar sig varför det blir ett sånt himla liv när kvinnor utforskar en sexualitet som inte passar in i de feministiska normerna.

Petra Östergren skriver:
"Anklagelser som riktas mot kommersiell sex är synnerligen allvarliga. Här förekommer inte bara dålig sex, våld och kvinnoförnedring. Kommersiell sex skapar också våldsamheter och orättvisor i samhället. Så det är inte undra på att debatten som förs stundtals är hätsk och känsloladdad. Något så allvarligt måste faktiskt bekämpas med alla medel som står till buds.
     De som inte håller med porr- och prostitutionsmotståndarna brukar raljera över deras sätt att argumentera - de överdriver, är puritaner eller sexualfientliga. Jag har nog själv gjort mig skyldig till detta, åtminstone i början. Att detta varken är särskilt respektfullt eller konstruktivt behöver jag väl knappast nämna. Det är oschyssta metoder som inte leder någon vart.  Det är också viktigt att respektera deras strävan att skapa en bättre och säkrare värld för kvinnor. Men skall argumenten tas på allvar måste de också granskas noggrant, vilket är vad jag kommer att göra i den här boken." 


Ladda ner boken och bidra till den engelska översättningen

Under våren 2015 kommer jag att lansera en crowdfunding-kampanj för att finanisera översättningen av Porr, horor och feminister till engelska. Den ska göras tillgänglig open source, alltså vara gratis att ladda ned. Förhoppningsvis ges den ut via förlaget Open Book Publishers, men annars via en vanlig pdf-fil. Kampanjen har inte startat ännu, men om du redan nu vill hjälpa till har jag öppnat ett särskilt konto för insamlingen: SHB 6214-881 106 658. Kontot står i mitt namn. Det går även att överföra pengar via PayPal till mejladress info(a)petraostergren.com eller Swish på telefon 0708-192909. Var tydlig med om du vill bli offentlig tackad eller vara anonym med din gåva. Den beräknade kostnaden för översättningen samt sättningen (alternativt grundkostnaden till förlaget) beräknas till 165,000 kronor, inklusive moms. Alla inkomster och utgifter är transparenta och eventuellt överskott går till översättning av mina och andras texter som diskuterar den svenska politiken kring sexarbete på ett nyanserat och konstruktivt sätt.